Stockholm Pride, som i folkmun oftast bara kallas Pridefestivalen, har hållits årligen sedan 1998. Det är en festival som i första hand riktar sig till hbtq-personer, men som har utvecklats till något av en folkfest som involverar hela Stockholm. Pridefestivalen pågår under en hel vecka, och hålls vanligen under vecka 31, och under denna vecka kan alla hitta något som intresserar dem bland alla de aktiviteter som hålls runt om i staden – allt från mer seriösa politiska föredrag till lekar och spel. De förstnämnda hålls framförallt i Pride House, där man förutom föredrag brukar kunna ta del av aktiviteter som workshops, debatter, teaterföreställningar och konstutställningar. Lekarna och spelen brukar istället hålla till i Pride Park, där företag, intresseorganisationer och liknande ställer ut, och där man under festivalens alla dagar har en stor scen med scenframträdanden. Pridefestivalen har blivit något som alla vill ta del av, från politiker till företag och organisationer – alla vill synas på Pridefestivalen.

Förutom dess politiska betydelse är Pridefestivalen också helt enkelt ett tillfälle för glädje och fest, och för många även en möjlighet att träffa en blivande partner. Man kan dock inte bara sitta och vänta på Pridefestivalen en gång om året om man vill komma ut på dejtingscenen – då får man ta saken i egna händer. Ett sätt är till exempel att gå med på en dejtingsajt – där är det lätt att träffa likasinnade, både när det gäller sexualitet och intressen. Kanske kan man på det sättet gå i par istället för själv på nästa Pridefestival!1280px-Stockholm_Pride_Parade_2009

Lördagen är för många höjdpunkten på veckan, då Prideparaden tågar genom staden. På Stockholm Pride har paraden oftast runt tiotusen deltagare, och tio gånger så många åskådare, vilket gör den till Skandinaviens största Prideparad.

Precis som andra Prideparader runt om i världen firas Pride ursprungligen i åminnelse av de upplopp bland homosexuella i New York 1969 som var en följd av polisprovokationer. Den första Pridedemonstrationen i Sverige hölls år 1971, och det blir tydligt hur långt Priderörelsen har kommit och hur mycket de som kämpar för hbtq-människors rättigheter har åstadkommit när man beaktar att ett av de krav som skanderades vid demonstrationen var att ”två av samma kön ska få gifta sig med varandra”.