Hur kan man arbeta med att sprida kunskap om HBTQ? Det finns många som kämpar dagligen för att öka kunskapen om HBTQ och bortse från normer. Detta sker överallt i hela världen så oavsett om det kanske handlar om att planera ett bröllop i Umeå eller behöva ha kontakt med en begravningsbyrå i Malmö så kan man behöva tänka på hur normer påverkar olika situationer. Kanske är det inte ett bröllop som ska ske mellan en man och en kvinna? Det betyder inte att personerna som hjälper en planera bröllopet eller ordnar kring detaljer har någonting emot personer som är HBTQ, utan de kanske bara saknar kunskapen. Därför är det viktigt att man utan att göra någon stor sak av det redan direkt i kontakten berättar om situationen. Om någon efter det uttrycker sig på ett konstigt sätt kan man förklara och ge kunskap utan att döma.

Alla som kämpar dagligen vet dock att det kan vara mycket tröttsamt att hela tiden behöva påminna andra eller förklara att alla inte lever på samma sätt. Däremot kan det kanske vara inspirerande att faktiskt fortsätta göra just det, förklara och påminna, för att skapa förändring. Kanske är man den som får en person att faktiskt fundera och förhoppningsvis förändra sitt sätt att agera och förhålla sig till andra människor. Det är faktiskt inte svårare att exempelvis fråga en tjej om hon har en partner istället för att fråga om hon har en pojkvän.

För att sprida kunskap kan man göra flera saker. Man kan börja med att ha studiecirklar där man läser böcker och diskuterar kring ämnet. Eller kanske kan man börja föreläsa, göra någon typ av konstutställning eller sätta ihop en teater tillsammans med några vänner i syfte att öka kunskapen om HBTQ.

Det finns många vägar att gå för att sprida budskapet och det är bara en själv som sätter gränserna. Det finns många personer man kan hämta inspiration ifrån, internet är fullt av inspirationskällor för den som vill bli peppad. Exempelvis Anja och Filippa har blivit ansiktet utåt för HBTQ-familjen. De arbetar med företag för att kunna sprida kunskap och budskap som berör HBTQ-frågor. Det finns många andra hemsidor där man kan hitta organisationer och stöd såsom RFSU eller RFSL om man känner att man behöver bli peppad – för visst är det kul att faktiskt se förändringen i samhället? Att reklamen inte följer normen och att exempelvis vårdpersonal frågar om just partner istället för pojk- eller flickvän, man eller fru. Tillsammans kan vi förändra – det gäller bara att ha tålamod! Och glöm inte, man får ta en paus om man känner att man inte orkar föra kampen just nu, vi är flera som hjälps åt!

Eller varför inte göra som några ungdomar i Göteborg som lyckades få sommarjobb som gick ut på att sprida glädje och kunskap om HBTQ? Bland annat genomförde de quiz och visade film på Pride.