En fetischist är en person som känner välbefinnande för föremål. Sexuell fetischism innebär sexuell åtrå till ett föremål eller kroppsdel som vanligtvis inte uppfattas som sexuellt upphetsande. Den gemensamma faktorn för sexuell fetischism är att det ger sexuell upphetsning och attraktion i form av eggande, tändande, och kanske orgasm. Masker, korsetter, gummi, läder är något man vanligtvis förknippar med sexuell fetischism. Men för fetischister kan föremålen variera in i det oändliga. Vissa fetischister utövar sin fetisch hemma, i avskildhet eller tillsammans med sin partner eller flera partners. Vissa gör det i en viss miljö med en eller flera personer. Andra gör det nästan hela tiden. Kvinnor, män, icke-binära, cis-personer i alla åldrar och av alla nationaliteter kan vara fetischister. Det går inte att se på någon att hen är fetischist. Det går heller inte att svara på varför någon blir fetischist. Det verkar som att sexuell fetischism funnits i alla tider.

Vad gillar en sexuell fetischist?

 

Intresset för sexuell fetischism kan förändras, väckas eller slockna – över tid, i olika åldrar eller situationer. Ibland är den konstant. Det är oklart om det går att skapa fetischism, eller om det går att göra sig av med den genom sin vilja. Det är så svårt att beskriva för någon hur det känns att vara attraherad till något. När det ska beskrivas vad en sexuell fetischist gillar, handlar det ofta om att personen gillar exempelvis särskilda material såsom nylon, gummi, lycra eller klädesplagg – till exempel högklackade skor, regnkläder eller uniformer. När det handlar om kroppsdelar är bland det det vanligaste som nämns fötter eller hår. Saker som väcker sexuell åtrå kan vara blöjor, masker eller ishockeyutrustning. Som sagt, detta kan varieras in i det oändliga eftersom det är så förknippat till individen. det finns mer information på UMO om sexuell fetischism om du är intresserad av just detta ämne. Det finns också mycket annat inom ämnet sexualitet och samlevnad på just denna sida. Även om du söker allmän information som berör detta.

Sexuell fetsishcism i naturen

Sexualitet förknippas ofta med naturliga behov, och på tal om naturen är det vanligt att man där kommer i kontakt med fästingar. Fästingar är kända för att smitta människor med ibland farliga sjukdomar. I vissa områden i Sverige är det extra stor risk att bli smittad med tbe genom fästingar. Vaccination tbe kan hjälpa dig att skydda dig. Du som är sexuell fetischist med tema natur behöver vara särskild uppmärksam på detta. Vi behöver bejaka vår förmåga att njuta, men vi behöver också vara uppmärksamma på att vi till och från behöver vara extra vaksamma och ha kunskap om när vi behöver skydda oss. Sexuell fetischism är alltså något som vi upptäcker i ganska tidig ålder, som vi behöver känna är tillåtet och som vi behöver skaffa oss mer kunskap om. Det är viktigt att veta att sexuell fetischism inte behöver förknippas med skam eller skuld. För sanna fetischister är vissa beteenden det mest självklara och naturliga i världen.